Whiteboardtusjtest – del 1

Whiteboardtusjtest – del 1

Jørgen står foran klassen sin, og føler en bølge av spenning bygge seg opp. Han har planlagt denne undervisningstimen nøye, han skal nemlig introdusere "Tenkende klasserom"-metodikken som han nylig har lært om. I flere dager har han forestilt seg hvordan elevene, delt inn i tilfeldige grupper, skal sverme rundt i det nye klasserommet – et rom med whiteboards på alle vegger – mens de løser komplekse og utfordrende matematikkoppgaver. Det er denne dagen han skal gi elevene en smak av ekte samarbeid, kreativitet og problemløsning. Alle brikkene er på plass. Alt skal gå perfekt.

Med hjertebank og et smil om munnen deler han klassen inn i tilfeldige grupper, vel vitende om at han er i ferd med å åpne dørene til en ny måte å lære på. Elevene ser på hverandre med samme gnist som ham – klare for å hoppe rett inn i utfordringen.

Jørgen gjør seg klar til å presentere oppgaven for elevene, og plukker opp en whiteboardtusj. Han hører den skarpe lyden av lokket som smeller av, og han løfter tusjen mot tavlen. Han trykker den ned, og forventer en klar, svart strek. Ingenting skjer.

Jørgen blunker forvirret. Han trykker hardere. Tavlen forblir like tom. Hjertet hans begynner å slå raskere, men denne gangen ikke av entusiasme. I ren desperasjon griper han en annen tusj, og så en til. Den ene etter den andre – samme resultat. Ingenting. Tavlen er tom, som en vegg av hånende stillhet. Tusjene er tørre. ALLE tusjene er tørre.

Om testene

Det er ikke sikkert at alle lærer har opplevd nøyaktig det samme som Jørgen, men de fleste har nok kjent på irritasjonen over at utstyret ikke fungerer – i dette tilfellet whiteboardtusjene. Matherials har derfor utført en whitebordtusjtest, slik at du skal slippe å komme i samme situasjon som Jørgen.

Denne første testen er en brukertest. Her fikk et testpanel på syv grunnskoleelever, tre lærere, en grafisk designer og en journalister teste ut 14 tusjer. Resultatet fra denne testen er beskrevet i dette nyhetsbrevet.

Det vil også bli utført en stresstest av tusjene. Her blir tusjene utsatt for flere forskjellige utfordringer som kan oppstå i et klasserom. Resultatet av stresstesten kommer i neste nyhetsbrev.

 

Tusjene

Under følger en oversikt over de 14 testene. Vi har også markert om de har noen spesielle egenskaper som integrert visk, magnet, chisel eller bullet tupp (skrå eller rund tupp) og påfyllingsmuligheter.

Tusj

Visk

Magnet

Chisel

Bullet

Refill

Pentel Maxiflo white board marker

 

 

X

 

 

Expo low odor

 

 

X

 

 

Pilot Wytebord Marker

 

 

 

X

X

Liqinkol dry erase markers

 

 

X

 

 

A++ Easy Wipe

 

 

 

X

 

BiC Velleda ecolutions

 

 

 

X

 

BiC Velleda

 

 

 

X

 

Lyreco whiteboard marker

 

 

X

 

 

Shuttle Art Dry Erase Marker

X

X

 

X

 

Edding 363 whiteboard marker

 

 

X

 

X

XSG Magnetic Erasable

X

X

 

X

X

Steadler Lumocolor whiteboard marker

 

 

 

X

X

Pilot Board Master

 

 

 

X

X

Pilot Board Master Small

X

X

 

X

X

 

Del 1 – brukertesten

Når deltakerne testet de 14 tusjene, skulle de vurdere:

  1. Hvor god tusjen var å holde i.
  2. Hvor god den var til å skrive med.
  3. Hvor lett det var å se skriften.
  4. Hvor lett det var å viske ut tusjen i etterkant.

Hvert kriteria skulle de vurdere etter følgende skala:

  1. Dårlig
  2. Middels
  3. God

I tillegg ble deltakerne bedt om å notere eventuelle merknader de hadde om tusjene, og de skulle notere de tre tusjene de likte best, samt markere hvilken tusj de mente er testvinneren.

Den beste tusjen å holde i

Med en vektet poengsum på maks 30 poeng, var det disse tusjene som kom best ut på hvor gode de var å hold i:

Plassering

Tusj

Poeng

Førsteplass

Pilot Wytebord

28

Andreplass

Liqinkol

27

Tredjeplass

XSG, Shuttle Art og Pilot Board Master Small

26

 

Her er det også relevant å trekke fram de som var dårligst å holde i, nemlig Pilot Boardmaster (15 poeng) og Pentel Maxiflo (19 poeng). Særlig elevene synes disse to var vanskelige å holde i.

Tusjen som skriver best

Også her er maks poengsum 30 poeng. Pallen er som følger:

Plassering

Tusj

Poeng

Førsteplass

A++ Easy Wipe

28

Andreplass

BiC Velleda eco og Shuttle Art

27

Tredjeplass

Pilot Board Master Small og Pilot Wytebord

26

 

I det nedre sjiktet finner vi Expo og Lyreko sine tusjer med 18 poeng.

Tusjen som synes best igjen

Når vi skriver på et whiteboard er det viktig at vi faktisk klarer å se tusjen. Vinnerne av denne delen av testen ble:

Plassering

Tusj

Poeng

Førsteplass

Pilot Wytebord og Pilot Board Master

29

Andreplass

Staedler og BiC Velleda Ecolutions

28

Tredjeplass

Pentel Maxiflo og Shuttle Art

27

 

De vanskeligste tusjene å se var Lyreco sin tusj med 21 poeng.

Den enkleste tusjen å viske bort

Det er viktig at tusjen er god å holde i, skrive med og lett å se. Men det er ikke mye verd dersom det ikke går an å få bort tusjen etterpå. I denne delen av testen måtte alle vente noen sekunder etter de var ferdig med å skrive før de visket det bort igjen. De beste tusjene å viske bort ble som følger:

Plassering

Tusj

Poeng

Førsteplass

A++ Easy Wipe

29

Andreplass

Staedler og XSG

27

Tredjeplass

Pilot Wytebord

26

 

Dette var den delen av testen som skilte mest. Noen tusjer var vanskelige å få bort, og de kladdet mye på tavlen. Helt nederst finner vi Lyreco sin tusj med 13 poeng.

Oppsummering

Nå er det på tide å avsløre vinnerne av brukertesten. Poengene over er lagt sammen for alle tusjene. I tillegg har hver tusj fått to poeng ekstra dersom noen plukket de ut blant de tre beste tusjene. Til slutt fikk en tusj 2 ekstra poeng til dersom noen valgte den ut som favoritt-tusjen. Det gir en maksimal poengsum på 168 poeng.

14. plass: Lyreco Whiteboard Marker, 76 av 168 poeng

Denne tusjen var i bunnsjiktet i flere av kategoriene. Det var imidlertid på viskingen den skilte seg mest ut i negativ retning. I stede for å viske tusjen bort, ble den bare smurt utover tavlen, slik at hele området ble grått. Samtlige av de voksne i testpanelet gav Lyreco bunnkarakter på utvisking.

13. plass: Expo, 85 av 168 poeng

Dette resultatet overrasket testpanelet litt. Denne tusjen har nemlig vunnet en amerikansk tusjtest. Grunnen til at den kom dårlig ut hos oss var at én av de fire splitter nye tusjene var ubrukelige, og særlig elevene syntes den var vanskelig å holde. Flere syntes også at chieseltuppen var vanskelig å skrive med.

12. plass: Pentel Maxiflo, 88 av 168 poeng

Pentel Maxiflo var en av de tusjene som var lettest å se. Likevel skåret den dårlig på andre områder. For elevene ble tusjen for stor og vanskelig å holde i. Flere kommenterte også at den var vanskelig å viske bort. En av kommentarene på denne var at det kan være en god lærertusj, men ikke elevtusj. Til slutt må det nevnes at flere av guttene syntes funksjonen med å trykke på en knapp for å få mer blekk, var kul.

11. plass: Edding, 93 av 168 poeng

For flere av lærerne i testpanelet var dette en gjenganger, flere skoler bruker nemlig denne tusjen. I vår brukstest var dette en middelfarertusj, den var verken spesielt god eller spesielt dårlig på noen av områdene. Det er imidlertid verdt å merke seg at når tusjstrekene hadde stått en stund på tavlen, kunne en risikere at det lå en del rester igjen da den ble visket bort.

10. plass: BiC Velleda, 94 av 168 poeng

BiC Velleda skåret ganske dårlig på visking. Flere meldte tilbake om at det ble litt grått på tavlen. Den største utfordringen med denne tusjen var imidlertid lukten. Den hadde en ganske stram lukt, noe testpanelet reagerte på. Det er grunn nok i seg selv til å styre unna denne tusjen.

9. plass: Liqinkol, 96 av 168 poeng

Det var store variasjoner i hvordan testpanelet tok imot Liqinkol sin tusj. De voksne hadde en snittskår på 26,5 poeng (av 30), men elevene hadde bare 22 poeng. Årsaken kan igjen være den kontroversielle chieseltuppen. Enten liker du den, eller så liker du den ikke. Og det så ut til at elevene ikke likte den. Sett bort ifra det var dette en helt OK tusj.

8. plass: Board Master, 97 av 168 poeng

Boardmaster kommer i samme kategori som Pentel Maxiflo. De skriver utrolig tydelig, men de er store og vanskeligere å holde for elevene. Denne tusjen kom dårligst ut angående hvor god den var å holde (15 av 30 poeng). De voksne gav den imidlertid 30 av 30 poeng når det kom til hvor god den var å se. Dette er igjen et eksempel på en tusj som kan fungere bra som lærertusj, men kanskje ikke den beste elevtusjen.

7. plass: Pilot Board Master small, 100 av 168 poeng

Denne tusjen likte testpanelet å holde i, den er en del tynnere enn mange av de andre tusjene. Flere av elevene påpekte også at visk og magnet var bra. Det er også relativt gode patenter på både visken og magneten. Det største problemet med denne tusjen var at den tynne streken ble litt vanskelig å se dersom den ble brukt på store tavler. Dette kan være en ideell tusj til mindre tavler.

6. plass: BiC Velleda ecolutions, 103 av 168 poeng

Nok en stor tusj som var litt vanskelig å holde, men det var lett å se tusjstreken. Sammenliknet med Board Master og Pentel Maxiflo er BiC Velleda litt lettere å holde, og den er bedre å viske bort.

5. plass: Shuttle Art, 109 av 168 poeng

En tusj som tilfredsstilte på de fleste områdene. Den var lett å holde, det var lett å skrive med den, det var lett å se og det gikk greit å viske bort. I tillegg har den integrert visk og magnet. Absolutt en tusj det går an å bruke med elevene. Blant ulemper melder testpanelet om litt dårlig design på visken, som sannsynligvis vil falle av. I tillegg var det noen som kommenterte at den hadde litt sjenerende lukt

4. plass: Staedler, 111 av 168 poeng

Rett og slett en solid tusj. Den skrev bra, var godt synlig og var lett å viske bort. Et negativt punkt med tusjen er at den var litt for stor for de yngste elevene. Denne tusjen vil være et fornuftig valg, selv om den for elevene kan framstå som litt kjedelig.

3. plass: XSG, 114 av 168 poeng

For elevene i vårt testpanel ville heller valgt denne tusjen enn Staedler. XSG tilfredsstilte på flere områder, men det var nok gode løsninger på integrert visk og magnet som appellerte mest til elevene. Det er likevel et aber med XSG. Under den relativt korte brukertesten så vi allerede tendenser til at tuppen på tusjen ble ødelagt. Det blir spennende å se hvordan denne reagerer på den forestående stresstesten.

2. plass: A++ Easy Wipe, 123 av 168 poeng

Et lite hav foran XSG kommer A++ Easy Wipe. Dette var den soleklart enkleste tusjen å viske ut, noe som er et stort pluss. Den skårer ellers bra på alle punkt. Det som skiller den fra testvinneren er at den var noe dårligere å holde for elevene.

1. plass: Pilot Wytebord Marker, 126 av 168 poeng

Dersom du skal velge en tusj basert på kriteriene i denne testen er nok Pilot sin tusj et meget bra valg. Den gjorde det bra på alle punkter, og var den tusjen som ble trukket fram som favoritt av flest deltakere i testpanelet.

Tilbake til bloggen